Amazon Echo Alexa ja Philips Hue Älyvalot
Postattu
Viimeksi muokattu

Amazon Echo ja Älyvalot - Valot puheentunnistuksella!

Älykodin rakentamiseen kuuluu luonnollisesti älyvalot ja vielä enemmän, nimittäin niiden ohjaaminen puheella Alexan / Amazon Echon avulla. Valojen ohjaaminen puheella? Kyllä!

Philips Hue älyvalot - Laadukkaat lamput älykotiin

Itse suosin Philips Hue -sarjaa älyvalojen ohjaukseen. Merkkinähän Philips on laadukas ja älyvalovalmistajista tunnetuin. Niistä ei negatiivista palautetta oikeastaan käytön suhteen löydy, merkki on hyvä, lampusta riippuen luvattu keskimääräinen elinikä lampuille on huimat 10.000 - 25.000 tuntia. Lisäksi Philips Hue -sarjan silta ja valot ovat allekirjoittaneen kuulleista kokemuksista päätellen parhaiten yhteensopiva Amazon Echon kanssa.

 

Amazon Echo ja Älyvalot

Amazon Echo / Alexa älykodin keskuksena

Kun ei puhuta enään musiikin soittamisesta, herätyskelloista, muistutuksista, sun muista Alexan / Amazon Echon "perusominaisuuksista" (jotka toki ovat kivoja ja käytännöllisiä) niin tässä tätä kirjoittaessani vuoden aikana kun olen toisen sukupolven Amazon Echon omistanut on tullut sitä sun tätä vähitellen lueskeltua, ihmeteltyä, ja hiljakseen hankittua, sekä toteutettua muun ajan salliessa. Ensimmäinen askeleeni kohti "älykotia" oli ehdottomasti puheella toimiva valaistus eli Alexa ja älyvalot tekemässä yhteistyötä.

Mikä Amazon Echo / Alexa?

Lue tästä mikä tötterö onkaan Amazon Echo joka myös nimellä Alexa tunnetaan.
Linkin artikkeli on kirjoitettu hetkisen aikaa toisen sukupolven Amazon Echon hankkimisen jälkeen.

Amazon Echo 2nd Generation EU -version speksejä ja lisätietoa löytyy myös suoraan laitetta myyvien verkkokauppojen, esim. Proshopin tuotesivuilta suoraan.

Philips Hue Älyvalo Silta

Amazon Echo ja Philips Hue älyvalot testiin!

Testiin laitoin siis yhden Amazon Echon, kaksi Amazon Echo Dottia, Philips Hue sillan ja yhteensä 13kpl Philips Hue älyvaloja, joista muutama tukee myös värejä (värivalot tukevat kaikkeaan 16 miljoonaa eri väriä). Videota tehdessäni vain tyttäreni nurkassa oli käytössä 2kpl Philips Huen värillistä älylamppua, sekä keittiössä yksi. Oikeastaan valoja olisi ollut 14kpl, sillä minulla on vielä yksi värillinen älylamppu kauniisti partsilla tuomassa tunnelmaa, mutta se jäi nyt pois "ulkopuolelle" videosta. Mennään siis asiaan ja tsekataan miten oma 2H+K kämppäni toimii älyvalojen kanssa!

Päivitys 6.4.2019:

Tänä päivänä asunnostani löytyy yhteensä 17 Philipsin älyvaloa; 2x spottia makkarissa, 3x spottia eteisessä, 1 lamppu keittiössä, 4x spottia olohuoneessa + 3x kynttilävaloa olohuoneen jalkalampussa, 3x väriälyvaloa olkkarissa tyttäreni nurkkaa ympyröimässä (yleensä pinkkinä :), sekä yksi värilamppu parvekkeen lyhtylamppuna. Tämä tekee siis 17 älyvaloa, joista neljä ovat 16 miljoonan värin älylamppuja, sekä loput 13 vaaleita sävyjä tukevia lamppuja.

Älykoti alkuun - Älyvalot toimimaan puheella!

Tässä YouTubeen duunaamani video siis jossa hieman tuntumaa siitä miltä (tämän hetken) lopputulos näyttää referoidusti videolla. Laajennettavuus on toki helppoa ja sitä riittäisi mielikuvituksen kanssa paljon. Saatavilla on jos jonkinmoista lisävermettä aina ledinauhoista liiketunnistimiin ja erilaisiin valaistuskokonaisuuksiin - myös älyvaloja jopa vaikeiden kelien ulkokäyttöönkin.

 

Esittelyvideo: Alexa ja älyvalot toimivat keskenään puheella.


Mistä ostaa älyvalot ja muut tarvittavat älypalaset?

Älykotia siis rakentamaan! Mutta mistä palikat ja mitä huomioida?

Amazon Echo hankintaan ensin

Mikäli haluat toteuttaa älyvalojen ohjauksen puheella tämän artikkelin tavoin, tarvitset Amazon Echo -laitteen. Mikäli valojen kanssa kikkailu riittää pelkällä puhelimella tai tabilla, voit skipata tämän Amazon Echo / "Alexa" -nimellä tunnetun älykotituotteen.

Mikäli asuntosi on yksiötä isompi, ja haluat puheentunnistuksen toimivan kaikista huoneista kannattaa hankkia kantomatkaa jatkamaan Alexan "pikkusiskoja", eli Amazon Echo Dot -malleja jotka ovat tätä kirjoitellessani n. 40€ - 50€ edullisempia kuin normaali Amazon Echo. Kyseessä on kuitenkin vain pienempi, äänenlaadultaan huonompi mutta muilta ominaisuuksiltaan sama Amazonin Alexa -laite. Äänenlaatuakin saa tosin parannettua, sillä kaikkiin Amazon Echoihin saa kiinni myös ulkoiset kaiuttimet.

Olipa sinulla yksiö, kaksio, tai kerrostalo kellarikerroksella, saat puheentunnistuksen toimimaan kaikkialla kotonasi kun laajennat Amazon Echojen (kannattavimmin Dot -mallien) määrää huoneista toisiin. Kaikki Amazon Echo mallit toimivat yhteistyössä toistensa kanssa langattomassa verkossasi. Sinulle vastaa asiaasi aina lähimpänä sinua mitattuna oleva Alexa. Kaikki eivät siis huuda samaan aikaan kämpässäsi. 

Amazon Echo Suomesta

Amazon Echo -laitteiden saaminen Suomeen oli vielä hetki sitten hankalampaa, sillä laitteita myi Suomeen vain Saksan Amazon. Markkinoille tulleen Amazon Echo Dot 3rd Generation -mallin myötä myös Suomalaiset verkkokaupat alkoivat myydä tätä uutta kolmannen sukupolven Dot -versiota, kuin myös tavallista Amazon Echo 2nd Generation Alexaa.

Amazon Echo 2nd Generation Alexaa myyviä Suomalaisia verkkokauppoja

Amazon Echo @ Proshop.fi

Amazon Echo 2nd Generation "International" -versio Proshopin verkkokaupasta.

Amazon Echo @ Dustin Home

Amazon Echo 2nd Generation "International" -versio Dustin Homen verkkokaupasta.

..tai vaihtoehtoisesti:

Amazon Echo Saksasta

Saksasta Amazon Echon tilaaminen oli vielä 2019 vuoden alkuun asti ainoa tapa saada Amazon Echo -malleja käsiinsä. Vaikka Suomalaiset verkkokaupat myyvätkin jo Alexaa, on vieläkin edullisinta tilata Amazon Echo Saksasta!

Tässä suora Amazon Echon toisen sukupolven EU -version tuotelinkki Saksan Amazonin verkkokauppaan.

Amazon Echon hinta on ollut jo pitkään tasaisen sama 99,99€ Saksasta tilattaessa (eli edullisempi kuin missään Suomalaisessa verkkokaupassa tätä kirjoitellessa).

Mikäli tarvitset kuuluvuuden laajentamiseen edullisesti Amazon Echo Dot versiota (tai haluat vain päästä halvemalla), niin tässä linkki Amazon Echo Dot -mallin tuotesivustolle.

Pelkällä Amazon Echo Dotillakin voi toteuttaa pienemmän asunnon vastaavan "älykodin alun" tosi edullisesti, joskin lähinnä äänenlaadun kustannuksella. Säästölinjalla jos menet, kannattaa ehdottomasti myös tilata laite / laitteet Saksasta jossa hinnat ovat yhä halvemmat kuin Suomalaisissa verkkokaupoissa myytävät Amazon Echot.

Amazon Echo Dot (3rd Generation) myyviä Suomalaisia verkkokauppoja

Amazon Echon kolmannen sukupolven Dot -mallit rantautuivat jokin aika sitten Suomeen. Eroa tavalliseen Amazon  Echoon ei edes ole hirveästi, äänenlaatu ja puheentunniste ovat heikoimmat lenkit Dot -malleissa. Toisaalta ongelman saa korjattua liittämällä minkä tahansa ulkoisen kaiuttimen kiinni Amazon Echo Dot -mallin Alexaan.

Amazon Echo Dot Proshopista

Osta Amazon Echo Dot 3rd Generation Proshop.fi:stä.

Amazon Echo Dot Dustinilta

Osta Amazon Echo Dot 3rd Generation Dustin Homen verkkokaupasta.

Amazon Echo Dot CDON.COM:ista

Osta Amazon Echo Dot 3rd Generation CDON.COM kautta.

Myös Hintaoppaan kautta kannattaa tsekkailla edullisimpia hintoja!

Älyvalot ja muut älylaitteet ostoskoriin

Tarvitset aina yhden Philipsin sillan ("Philips Hue Bridge") joka on yhteydessä langattomassa verkossasi älyvaloihisi sekä Alexaan. Siltoja tarvitsee siis vain yhden (paitsi erityistilanteissa, todella pitkät kantamat tms.), ja Philips Hue aloituspakkauksissa löytyy aina silta mukana. Siltoja voi toki myös ostaa erillisinä jos älyvalojen rakentelusuunnitelmasi moista vaatii.

Alla muutama tuotelinkki tarvitsemiisi matskuihin..

Älykotilaitteet

Älyvalot ym. oheislaitteet tuppaavat olemaan lähes saman hintaisia joka puolella, pienillä heilahteluilla toki.

Älykotilaitteet CDON.COM verkkokaupassa

Älykotilaitteet Proshop.fi verkkokaupassa

Sieltäpä siis vain bongailemaan myös uusinta uutta oheislaitetta älykotiisi pelkkien valojen lisäksi!

Älyvalot

Itse suosin ainakin toistaiseksi eniten Philipsin älyvalotuotteita:

Philips Hue Älyvalot CDON.COM verkkokaupassa

Philips Hue Älyvalot Proshop.fi verkkokaupassa

Suosittelen Philipsin tuotteita älykodin rakenteluun, mutta toisaalta kokemusta muista älykotituotteiden valmistajista on todella vähän.

Valopäävinkkiä ja muistutusta älyvalojen hankintaan

Lamppuja shoppaillessasi muista ostaa oikean kannan lamput - eli omiin valaisimiisi sopivat älyvalot!

Kertauksena siis:

E27-kanta on ns. se "iso paksu vanhanaikainen mitä käytetään vieläkin".

GU10-kanta on ns. Ikean pitkäaikainen spottimuotikanta (kait sitä sellaisellakin saa nimetä?).

E14-kanta on kynttilälamppu, yleisimmin jalka- / tunnelmalamppuihin ym.

Noilla yleisimmin nykyisin pärjää.

E27 kantainen älyvalo
E27 - Isompi "peruskannan" lamppu
Älyvalot
GU10 kahden töröpötkön "spottikanta"
E14 Kynttikälamppu Älyvalot
E14 "Kynttilälamppu" (usein jalka- ja tunnelmalampuissa käytettävä)

Älyvalot päälle ja älykotia rakentamaan!

Kiitos lukemisesta, artikkelia mahdollisesti tullaan päivittämään myöhemmin joiltain osilta / siksi että kaikesta unohtuu aina se jokin asia - ja isommista asioista ainakin kaksi. :) Älyvaloilla saa muuten paljon muutakin hienoa, hauskaa, sekä hyödyllistä aikaiseksi eri ohjelmien avulla. Valkotasapainoisuuksia ja värejä voi luonnollisesti muuttaa tunnelmaan sopiviksi, mutta ompahan noita tullut itse käytettyä ihan jopa herätyksiinkin niin että aamulla alkaa sen sortin valoshow ja lopuksi pamahtaa valot sataselle päälle että ei siinä oikein tajua mitään muuta kun että nyt on kait aamu. ;)

Älyvalot

Älyvalojen ohjaus kännykällä tai tabletilla

Värien säätely, eri sääntöjen laukaisemat valoefektit, sekä ajastetut valaistukset, ym. twiikkaukset onnistuvat Androidilla Google Play kaupan sovelluksilla sekä iOS laitteilla AppStoresta saatavilla ohjelmilla. Itselläni on käytössä Android -puhelimessa Hue Essentials, Hue Pro, sekä Hue Pro Tasker softat, mutta Hue Hello on huhujen mukaan myös hyvä softa älyvalojen säätelemiseen. Älyvalojen ohjauksesta, värien säätämisestä ym. ominaisuuksista Android- ja iOS -sovelluksilla jatkamme myöhemmissä artikkeleissa!

Lisään tähän vielä että en ole iOS:n 

Valoisaa jatkoa kaikille tasapuolisesti ja keskustelua saa sytyttää alla!


Amazon Echon hankkiminen:

   Osta Amazon Echo Suomesta (Proshop)

   Osta Amazon Echo Saksasta (Amazon)

Linkit Amazon Echoihin vielä tuossa.


Muuta aiheeseen liittyvää sisältöä BittiBlogista:

4.5.2018:

Amazon Echo - Alexa arjessa puoli vuotta

13.11.2018:

Amazon Echo Spotify

Amazon Echo Spotify linkitys

Ohjeistus Spotifyn linkittämiseen Amazon Echoon myös Yhdysvaltojen ulkopuolella.

1.12.2018:

Amazon Echo Dot 2nd Generation International / EU -versio

Pieni juttu Amazon Echo Dotista.

2.4.2019:

Amazon Echo Dot 3rd Generation myynnissä Suomessa!

Suomesta on nyt tilattavissa kolmannen sukupolven Amazon Echo Dot -versio!

Philips Hue Sync ohjaa taustavaloja!

Tässä videossa esimerkki Philips Hue taustavalojen synkkauksesta livemusiikkivideon tahtiin. Esille nousee hyvin siisti taustavalaistus videon meiningin tahtiin.

Tässä esimerkki Philips Hue taustavalojen synkkauksesta kolmella eri värimaailmalla musiikin tahtiin.

Tsekkaa koko 18.5.2020 kirjoitettu Hue Sync taustavaloartikkeli tästä!


Peukuta jos tykkäsit!
Ylös
125