Hyppää pääsisältöön

Amazon Echo Suomeen - Alexa ja Älykoti Blogi

Amazon Echo / Alexa Suomi

Amazon Echo - Alexa tuli älykkääseen kotiin

Amazon Echo saapui Saksasta tilaamalla vihdoin Suomeen. Tämä artikkeli kertoo tuosta ajasta ja alunperin Amazon Echon tilaamisesta Saksasta Suomeen, joka oli artikkelin kirjoitushetkellä ainoa tapa ostaa Alexa Suomeen. Juttu on kirjoitettu alunperin vuoden 2017 marras- / joulukuun tienoilla. Artikkelia on kuitenkin päivitetty tätä kirjoittaessa aina 2019 vuoteen, sillä uutta nippelitietoa aiheesta tulee tasaisin väliajoin.

Itse kirjoitus ensikokemuksestani Amazon Echon / Amazon Alexan kanssa ei toki ole muuttunut, mutta hieman päivityksiä / lisämatskua matkan varrelta löytyy artikkelin lopusta (mm. Alexa arjessa puoli vuotta, Spotify Alexaan, sekä artikkeli Amazon Echon käyttämisestä älylamppujen ohjaamiseen puheella).

Toivottavasti artikkelista + siihen liittyvästä lisämateriaalista on hyötyä lukijoille. Mukavia lukuhetkiä ja hauskoja hetkiä Alexan kanssa! :)

 

Amazon Echo

 

Amazon Echo Gen 3 Dot saatavilla (2019)

Huomioidaan tähän heti alkuun (jotta kaikki ovat samalla aaltopituudella ja vuodella) että Amazon toi markkinoille kolmannen sukupolven Dot -version 2019 vuoden alussa. Kyseistä mallia saa tilattua suoraan jo Suomalaisista verkkokaupoista.

Sana Alexasta on selvästikin levinnyt, sillä jotkut Suomalaiset verkkokaupat olivat hyvinkin nopeasti mukana myymässä kolmannen sukupolven Dottia.

Päinvastoin kun toisen sukupolven Amazon Echon kanssa 2017. Saksasta tilaaminen oli kahden vuoden ajan ainoa vaihtoehto - Suomalaisista verkkokaupoista ei Amazon Echoa saanut. Kaksi vuotta myöhemmin alkoivat Suomalaiset verkkokaupat ottamaan myös myyntiin ko. kakkossukupolven Amazon Echoa, jota tässäkin artikkelissa käytetään.

Voit lukea Amazon Echo 3rd Generation Dotista lisää BittiBlogin sitä käsitelleessä artikkelissa.

Voit tsekata myös Amazon Echo 3rd Generation Dotin hintavertailua eri verkkokauppojen välillä tästä.

Halvimmillaan Amazon Echo 3rd Generation tuntuu lähtevän Dustinilta - tässä linkki ko. tuotteeseen harmaana tai valkoisena.

Nyt aloitetaan kuitenkin Amazon Echon kanssa alkuperäinen seikkailu. Vähitellen..

Amazon Echo - Älykoti alkuun Alexan kanssa

Seuraavaksi alkaa tarina siitä miten 2017 vuoden lopussa sainkin Amazon Echon itselleni Suomeen. Niille jotka eivät jaksa lukea läpi itse "arvostelua" Amazon Echosta vaan etsivät ennemmin hintoja tai tietoa mistä ostaa Amazon Echo, kannattaa tsekata Hintaopas.fi palvelun hinnat Amazon Echoille. Tässä "perusmallin", eli artikkelin toisen sukupolven Amazon Echon linkki Hintaoppaaseen ja tässä uudemman - eli kolmannen sukupolven - Dot -mallin hintaseuranta Suomalaisissa verkkokaupoissa.

Tässä vielä alkuperäinen linkki Saksan Amazon verkkokaupan toisen sukupolven Amazon Echon tuotesivulle. Ko. Saksasta tilaaminen oli siis pitkään ainoa vaihtoehto saada Amazon Echo Suomeen. Se on edelleen (28.4.2019) myös halvin vaihtoehto tilata Amazon Echo.

Sitten mennään!

Amazon Echo Gen 2 - Vuosi 2017

"Tuossa jokin aika sitten lueskelin Amazon Echo -tötteröstä, jonka tarkoitus on tuoda eräänlaista älykodin alkua tavisten keskuuteen. Hetken lueskelun ja parin videon jälkeen päätin tietysti extempore -persoonana että pakkohan tuo on saada.

Kyseessä on ns. toisen sukupolven, eli "2nd Generation" Amazon Echo". Ei ole tietoa eikä kokemusta millainen tuo vanhempi versio on. Amazonista tsekkailin tuota kakkossukupolven Echoa aikani anyway, kunnes huomasin että eihän tuota Lontoota puhuvaa vekotinta toimiteta Suomeen.

Olin jo varautunut siihen, että virta-adapteri jenkkiläpistokkeesta EU-pistorasiaan tulee myös olemaan ostoslistalla, mutta rähmät. Itse Amazon Echoa ei sitten ostoslistalle saanutkaan."

Amazon Echo / Amazon Alexa Suomeen

Jatketaan siis vuoden 2017 loppua. Amazon Echoa tsekkaillessani tosiaan ajauduin hetkelliseen epätoivoon nähdessäni kuvassa näkyvän ilmoituksen siitä, ettei Amazon Echoa toimitetakaan Suomeen (This item does not Ship to Finland). Mutta..

Amazon Echo Suomeen
Hetkellinen epätoivo..

Amazon Echo Suomeen sittenkin!

Amazon Alexa

En heti antanut periksi, ja muutaman linkin takaa löysin itseni Saksan Amazon.de -sivustoilta. Yllätyksekseni lupasivat toimittaa tuotteen myös Suomeen, jei! Ja vieläpä EU-pistokkeella valmiina, ettei tarvitse adapteria pistää erikseen tilaukseen. Hinta tälle toisen sukupolven Amazon Echolle (nimellä Amazon Echo 2nd Generation International) oli 99€, sama hinta kun jenkkilän Amazonissa tuo oli dollareina. Eipä siis muuta kun tilaus eteenpäin!

Amazon Echo Saksasta Suomeen

Toimituskuluineen härpäke olisi maksanut muistaakseni n. ~105€, mutta arvioitu toimitusaika oli hurjan pitkä, n. pari viikkoa eteenpäin muistaakseni. Päätin maksaa hieman enemmän, joten tiistai-iltana tilasin Amazon Echon DHL Express toimituksella itselleni, yhteishinta Echolle toimituskuluineen tällä pikaisella toimituksella oli n. ~120€.

Supernopea toimitus Suomeen!

Toimituspäiväksi Saksan Amazon heitti tilaukselleni jo seuraavan perjantain, joten olin hyvinkin innoissani - ja odottavainen siitä että ehtiihän Echoni tulla todellakin perjantaiksi perille, ettei joudu viikonlopun yli odottelemaan hypetyksessäni.

Lisää yllätyksiä sateli, sillä tiistai-iltana tekemästäni Amazon Echo tilauksesta tuli DHL:tä tekstaria jo torstaina että toimitus ko. torstai-iltana. Eipä kauaa Echo Saksasta siis Suomeen matkannut, sillä totta tosiaan torstai-illalla ovikello soi ja DHL:n ihastuttava naikkonenhan se siellä oli pakettini kanssa! Nimmari masiinaan, paketti käteen, kiitokset ja illanjatkot tälle kauniille neidille ja innostuneena pakettia availemaan!

Vempele saapui Saksasta siis 1½ päivässä kotiovelleni tuolla DHL Expressillä. Tilaus lähti liikenteeseen keskiviikkona aamupäivästä, ja tosiaan seuraavan päivän iltana se oli kotiovellani. Todellakin (ainakin minun mielestäni siis..) n. 15€ lisähinta huitsin nopeasta toimituksesta oli sopuhinta!

Amazon Echo asennus ja käyttöönotto

Asennusohje oli n. Prisman ruokaostoskuitin kokoinen, ja asennushomman piti kyllä ollakin simppeli. Jouduin kuitenkin jonninkin aikaan ihmettelemään Echon käyttöönottoa. Systeemi sinänsä on helppo; Echo virtoihin, Amazon Echo Apin asennus Google Play:sta (appi löytyy siis Androidille ja iOS:lle, mutta asennus onnistuu ilmeisesti myös tietokoneen kautta), ja Amazon Echo softasta sitten vaan asennusaskeleita noudattamaan.

Ohjeista sai kuvan että pitäisi olla aika plug'n'play -viritys, mutta tosiaan itse jouduin säätelemään asetuksia hieman pidemmän aikaa, tekemään ns. "manuaaliasennuksen". Tiedä sitten miksi. Mutta lopulta luonnollisestikin kaikki alkoi futaamaan, laite yhdistetty langattomaan verkkoon ja uusi ystävänihän alkoi toimia!

Aikavyöhyke ja tarkka sijainti ym. pikkusäädöt joutui toki vielä tekemään että ollaan Echon kanssa samoilla aaltolinjoilla säistä, liikenteestä, sun muista perusjutuista.

Amazon Echo aka. "Amazon Alexa" tietää ja osaa

Innokkaana pläräilin mitä kaikkia "kykyjä" (Skills) tuohon pystyy asentelemaan, ja skaala on laaja. Saa tuohon vaikka ja mitä itse Apin kautta lisäasenneltua. Kertoo säät, vitsit, faktat, herättelee, nukuttaa, ym. ym.. No itseasiassa nuo ovat ihan peruskykyjä ties miten suuren tietopankin ja peruskykyjen joukosta.

Mitä olen toistaiseksi ehtinyt tsekata, niin eri lisäkyvyt / taidot näyttäisi olevan kaikki ilmaisia, mutta luulisi että siellä joitakin poikkeuksia voi olla. En tiedä, en törmännyt maksullisiin juttuihin ainakaan vielä. Ja lisää taitoja on todellakin saatavilla ja runsaasti!

Mahtava, käskytettävä musiikkikeskus!

Itseäni lähinnä innosti ajatus siitä että voin käskyttää Amazon Echoani soittamaan musiikkia Spotifystani, sillä olen musiikin kuuntelun suuri ystävä / musiikin yleinen suurkuluttaja. Hetkisen räpeltelyn jälkeen sain Spotifyn toimimaan Amazon Echon kanssa, ja yllätyksenä tuli mm. ihmeen hyvä äänenlaatu moisesta pömpelistä.

Lisäksi soittoluetteloiden lisäksi Echoa pystyy käskyttämään soittamaan musiikkia fiiliksien mukaan, "Alexa, play 60's" ja kusarimusa lähtee soimaan! "Alexa, play rock'n'roll", rokkia tulee! Aivan mahtavaa! Alexaa saa käskyttää soittamaan mimmoista musaa haluaa kunhan se on yhdistetty esim. Spotifyhyn (jota itse kannatan) tai Amazonin omaan musapalveluun tai muuhun Amazon Echoon synkkaavaan musiikkipalveluun.

"Alexa, next song" jos ei biisi tyydytä ja siirrytään seuraavaan kappaleeseen. "Alexa, stop!" lopettaa Echon sen hetkisen duunin. Alexalle tosiaan kerrotaan biisin nimeä, soittolistan nimeä, ihan vain genreä, vuosilukua, tai mikä nyt kuvastaakaan musiikkia jota haluaa kuulla. Näitä kaikkia voi sekoitella, esim. jos haluat 70-luvun rokkia niin pyydät sitä. Unimusaa löytyy myös, ja on mahdollista laittaa esim. uniajastin sammuttamaan tuutulaulut haluamasi ajan j-älkeen.

Nätti äänenlaatu ja erinomainen puheentunnistus

Kuten tuossa jo mainitsinkin, äänenlaatu yllätti minut! Sitä mainostetaankin, mutta itseasiassa en olisi uskonut äänenlaatua noin hyväksi. Amazon Echoon saa toki myös normaalilla jakkipiuhalla kiinni vaikka kotiteatterin / sterkat, tai bluetoothin kautta myös langattomasti ulkoisen äänentoiston. Itse yllätyin äänenlaadusta sen verran positiivisesti, että ei Logitechin settiä kiinnitettykään laitteeseen. Ääni on "kattava", täyttää hienosti esim. koko olohuoneen. 

Lisäksi Echo tunnistaa puheen seitsemän mikrofooninsa vuoksi ihmeen kaukaakin, eli tässä myös paljon positiivista plussaa laitteelle.

Amazon Echo

Amazon Echo - todellakin ovela laite!

Ominaisuuksia ja "lisätaitoja" tuossa on ja paljon.

Itselleni tosiaan tuo musan kuuntelu ilman että joutuu kokoajan sähläämään kännykällä tai läppärillä Spotifya biisien vaihteluun on se tosi iso juttu kun homma hoituu puheella, mutta tässä on vielä edessä pitkiä ihmettelyjä Echon ominaisuuksien kanssa.

Mukavaa kuulla mm. säätiedot aamulla, erilaisia meditointiohjelmiakin stressin lievittämiseen tuohon voi laittaa ja käyttää, ties mitä vitsiniekkasettiä Donald Thrumpista alkaen ym.

Itsellä vielä täysin tutustumisvaihe menossa, sillä ominaisuuksia on hurjasti ja saa lisää vielä hurjemmin. So far so good jokatapauksessa, ja tuotteen hinnalle saa todellakin erinomaista vastinetta!

Älykodin keskus, tai ainakin sen alku?

Amazon Echoon saa toki erinäisiä lisälaitteita. Echolla pystyy sammuttelemaan eri laitteita, valoja, ym. mutta nämä ovat lisävarusteita ja itselläni ei toistaiseksi näistä ole kokemusta. Tuntuisi kuitenkin siltä, että Amazon Echosta voisi tulla hyvä "älykodin keskus" lisälaitteineen. Vaikka eräänlainen sellainenhan tuo jo on ilman lisälaitteitakin.

Käyttäjiltä superhyvät arviot

En tosiaankaan ole ainoa joka hypettää Amazon Echoa. Tuossa kun tsekkasin Amazonin jenkkiläsivuston arvostelut / tähdet laitteelle, niin tämän artikkelin kirjoitushetkellä 8610 kappaleesta arvosteluja / arvosanoja, on Amazon Echo saanut keskiarvoltaan harvinaiset 4½ tähteä viidestä tähdestä. Verrattuna arvostelujen suureen kappalemäärään, tuo keskiarvo on todellakin harvinaisen suuri.

Kyseessä on Amazonin uusien elektroniikkalaitteiden kategorian tämän hetken parhaiten myyvä ja suosituin laite.

Amazon Echo Suomeen
Arvostelut ovat kovat.

Kehuja ja juttua riittäisi

Itse olen vasta tosi kokeiluvaiheissa vekottimen kanssa, mutta kehuja ja juttua tosiaan riittäisi Amazon Echosta paljon. Varmasti kehuja riittäisi triplasti enemmän kun tuohon pääsee paremmin tutustumaan, joten katsotaan jos mahdollisia käyttöartikkeleita Echosta kirjoittelen myöhemmin kun laite tulee tutummaksi.

Vieraille tällä saa aluksi kovaa ihmetystä aikaiseksi. Sitten irtoaa kyllä huviakin taustamusan lisäksi. Tuon olen ehtinyt noteerata.

Kommentoikaa ihmeessä omia kokemuksianne Amazon Echosta te muut jotka tämän ihmehärpäkkeen mahdollisesti hankitte!


Päivitystä tekstiin 13.4.2019:

Amazon Echo rantautuu Suomalaisiin verkkokauppoihin

Tosiaan Amazon Echo oli pitkän aikaa tilattavissa vain Saksan Amazonin verkkokaupasta Suomeen. Tuolloinkin ko. tuote oli jokseenkin piilotettu verkkokauppaan kuten kirjoittelin. Hyvä ja toimiva toisen sukupolven Amazon Echo on tätä artikkelia päivitellessäni yhä edullisinta tilata Saksasta Suomeen hintaan 99,99€. Eipä ole hinta muuten heilahdellut Saksan markkinoilla, ko. hinta on ollut koko tämän parin vuoden välisen ajan kiinteästi tuo sama satku ja sentti pois Saksasta tilattaessa. Eli tässä ainakin tuote joka ei tällä rundilla hintaansa tiputtanut.

Osta Amazon Echo Suomesta

Nyt toisen sukupolven Amazon Echo ja Amazon Echo Dot ovat tilattavissa jo useista Suomalaisista verkkokaupoista.

Tsekkaa Hintaopas.fi palvelun kautta tämänhetkiset Amazon Echojen hinnat.

Nautinnollisia, mielenkiintoisia sekä hauskoja hetkiä Alexan kanssa. Jos tulee mietteitä / kokemuksia Amazon Echosta niin heittäkää ihmeessä matskua kommentteihin!! :)


Päivityksiä / uusia artikkeleita Amazon Echoon liittyen:

Uutta 4.5.2018:

Amazon Echo - Alexa arjessa puoli vuotta

Artikkeli Amazon Echosta kun käyttöönotosta on nyt puolisen vuotta, klikkaa tästä.

 

Uutta 13.11.2018:

Amazon Echo Spotify

Spotify Alexaan - Amazon Echo ja Spotify toimimaan yhdessä

Spotifyn saa toimimaan Alexassa myös Suomessa. Lue ohjeet kuinka Amazon Echo ja Spotify yhdistetään toimimaan!

 

Uutta 19.12.2018:

Amazon Echo ja älyvalot

Amazon Echo Alexa ja Älyvalot - Valot toimimaan puheentunnistuksella!

Ohjaa kodin valoja puheentunnistuksella Alexan ja älyvalojen avulla. Lue lisää kuinka rakentaa puheentunnistuksella ohjattava valaistus kotiin!

 

Uutta 2.4.2019:

Amazon Echo Gen 3 Suomeen

Amazon Echo Dot 3rd Generation myynnissä Suomessa!

Suomesta on nyt tilattavissa Amazon Echo Dot Gen 3 eli kolmannen sukupolven malli.