Amazon Echo yleistyy

Amazon Echon yleistyminen Suomessa

Amazon Echo on saanut hiljalleen tehtyä nimeä Suomalaisten joukossa Alexa -älykotilaitteena. 1½ vuotta sitten kun Amazon Echo 2nd Generation "International" / EU-versio oli vihdoin tilattavissa Suomeen, sai sen tosiaankin tilattua vain Saksan Amazon.de verkkokaupasta.

Omasta kokemuksestani Alexa on ovela laite, joka on viihdyttämisen lisäksi ollut laite jota miettiä kuinka "tuunata", tai käyttää jossakin puheentunnistus systeemeissä paremmin / hienommin. Samalla herännyt mielenkiinto hieman älykodin laitteluun pienelti. Eräänlainen ketjureaktio että kiinnostus hieman syvenee mahdollisuuksien puitteissa.

Uusi tilanne Suomen markkinoilla

Kun Saksasta oli mahdollista tilata toisen sukupolven Amazon Echoa niin kyllähän moista tilattiin.  Aluksi pienelti, myöhemmin isommin (myös näiden sivujen tilastoja katsellessa).

Ilmeisesti tilanne meni myös hieman "kaveri kertoo kaverille" meiningiksi. Kaveri saattoi innostua kaverin Alexasta ja tilasi omansa. Jokatapauksessa 1½v sitten yksikään Suomalainen verkkokauppa ei jälleenmyynyt Amazon Echo -laitetta.

3rd Generation Amazon Echo Dot tuli ja muutti

Amazon Echo / Alexa hinta

Kun toisen sukupolven Amazon Echoa oli saapunut 2019 vuoden alussa muutamaan Suomalaiseen verkkokauppaan, tuli kolmannen sukupolven Amazon Echo Dot -malli ja muutti markkinatilannetta Amazon Echojen suhteen Suomessa.

Useampi ja useampi verkkokauppa otti Amazon Echot mukaan myyntiin Suomessa. Nopeaan tahtiin on yht'äkkiä mm. Hintaopasta seuranneena Amazon Echoa myyvät verkkokaupat lisääntyneet huhtikuun 2019 aikana n. viidestä lähes 20 verkkokauppaan.

Amazon Echo Mediassa

Alexahan on ollut myös valokeilassa muutenkin, ihmiset ovat tunnistaneet laitteen kun uutisissa on ollut näistä kuuntelukeisseistä, ja jossakin ystävä kuuli Alexan kautta pariskunnan riitelyn ym. Amazon on vissiin nyt myöntänyt myös itse keräävänsä ääntä mutta vain analysointi- / tuotekehitystarkoituksiin.

Itse sanon tähän vain että ei isoveli nyt liikaa valvo ja yksi Alexan väärin ymmärtänyt käsky soittaa ystävälleen ja perheriita oli ilmeisesti tallentunut kaverinsa vastaajaan Saksassa ym. vahinkotapauksia on ollut. Mutta eivät nämä pari mediabuumin arvoista tapausta miljoonien Amazon Echoa käyttävien ihmisten joukossa nyt ole niin hurjaa. Muistetaan että kaikki tuollainen matsku on "digimediaseksikästä" ja tuon tapaisia artikkeleita luetaan. Tietty ihmistyyppi saattaa kauhistella koska "kukapa nyt ei uskoisi kun Iltalehdessä niin sanotaan". Media haluaa että lukijoita on. Lisäksi jos aihe / kirjoitus vielä herättää suurempaa keskustelua, leviää Someen ym. niin aiheen lähdehän on vielä tyytyväisempi ja näin seuraa ketjureaktio / lumipalloefekti. Rauhoitutaan nyt siis hieman salaliittoteorioista Amazon Echon suhteen. Tämä on oma mielipiteeni. Virheitä tai ongelmia kohdataan kaikissa asioissa - tai laitteissa. Pelko siis pois.

Itselläkin sattunut eräs kämmi Amazon Echon kanssa. Tästä mahdollisesti joskus toiste lisää.

Alexan ja älykodin trendi

Alexan ja älykodin trendi

2017 loppuvuosi. Amazon Echo 2nd Generation tuli. Ei melskettä asiasta, ei Suomalaisia myyjiä. Pientä myyntiä Saksan Amazonin kautta tietylle kohderyhmälle.

2019 vuoden alku. Amazon Echo Dot Gen 3rd Generation tulee Suomen verkkokauppoihin. Parista verkkokaupasta pariinkymmeneen Amazon Echoa myyvään Suomalaiseen verkkokauppaan huhtikuussa 2019. Myös Amazon Echo 2nd Generation listaantui yht'äkkiä siinä sivussa Suomalaisiin verkkokauppoihin. Lisäksi tämän jakson välissä laite oli ollut jonninkin verran jo mediassa puheenaiheena.

Suunta sille onko "trendi" menossa ylöspäin on selvää. Kyllähän älylaitteiden trendi on nousussa. Vaan millaiseksi kiinnostus jää. Nouseeko buumi nopeasti tietyssä porukassa kunnes tulee jonkinlainen "piikki"? Huomataanko Amazon Echon potentiaali integroituna muihin älylaitteisiin ja veisikö se itseään läpi käyttötarkoituksillaan vaikkapa vanhemmalle sukupolvelle? Tuleeko Powerin tai Gigantin myyjät kohta kuolausreissullasi vetämään hihasta ja kysymään että "saisiko olla Amazon Echo ja älyvalot kotiin tästä näin tarjoushintaan?". Millaiseen porukkaan kiinnostus yleisesti kohdistuu?

Jokatapauksessa, onhan tämä kaikki merkkiä siitä että eteenpäin 1½ vuodessa on menty - sillä nyt Amazon Echo saatiin kunnolla Suomalaisten ulottuville useisiin verkkokauppoihin - päinvastoin kun puolisentoistavuotta sitten.

Tuleeko älykoti nyt?

Onko tässä potkua kohti älykotien aikakautta? Ainakin otettiin juuri iso askel sen suuntaan. Lisäksi kun asiasta innostuu edes hieman, niin kyllähän sitä alkaa miettiä ominaisuuksia ja käyttötapoja syvemmälti. Samalla puhelimeen alkaa tulla asentaneeksi älylaitteiden softia huomaamattaan.

Varmaa on, että tilanne älylaitteiden suosion kasvamisessa esim. seuraavan 1½ vuoden "vertailujakson" kohdalla tulee olemaan nousujohdannainen. Tuon tulevan 1½ vuoden "vertailujakson" lopussa ollaan pakostakin Suomessa täysin eri lukemissa niin Amazon Echojen kuin muiden älylaitteiden myynnin suhteen kuin nyt kuluneen 1½ vuoden aikana.

Summataan tämä kaikki nyt jokseenkin siihen että ainakin mentiin ja mennään hitunen älykotia lähemmäksi miettien viimeisen puolentoistavuoden muutosefektiä ja Amazon Echon sekä muiden älylaitteiden nopeaa saapumista Suomalaisiin verkkokauppoihin kun uusi, kolmannen sukupolven Amazon Echo Dot -malli saapui. Sekä tietysti median kiinnostusta asiaa kohtaan. Nämä kaikki ovat puskeneet ja puskevat Suomalaista menoa älykotien suhteen eteenpäin.

Suomenkieli Amazon Echoon rikkoisi jään varmasti sille ostaako Amazon Echo vai ei, ja kohdeikäryhmä nousisi varmasti myös. Ja ihan vain laitteen huvin vuoksi, omaksi "Furbyksi" ostava poppoo lisääntyisi. Myynti kaikenkaikkiaan lisääntyisi. Amazon toki ymmärtää tämän, ja kyseessä on Suomen lisäksi "muutama" muukin kieli joita miettiä / kehittää aluksi. Toistaiseksi Amazon Echo ymmärtää siis Englannin lisäksi Saksan kieltä, mikä ei yllätä. Mitä kieltä / kieliä kehitetäänkään seuraavaksi, saa Amazon Echo varmasti kovaa lisämenestystä noita kieliä puhuvien maiden keskuudessa.

Suomihan toisaalta on meidän tekniikkapellejen maa, joten täällä Suomen kieli Amazon Echoon lisäisi varmasti myös itse älykotia "kokonaisuutena" eteenpäin. Juurikin muiden lisälaitteiden kanssa integroituna voisi varsinkin kuvitella näin.

Älykoti ja esteettömyys

Lisätään vielä lopuksi, että esteettömyys voisi olla kova sana älykodeissa. Jos mietitään ihmisiä joilla on rajoitteita, on tietyt älylaitteiden taidot todella käteviä. Yksinkertaiset valojen ja muiden laitteiden sytyttämiset sekä sammuttamiset, muistutukset, ym. voivat olla iso juttu. Tämä onnistuu toki jo nyt helposti kännykkäsovellusten avulla ilman puheentunnistusta. Silti puheentunnistus tuo suuren lisävapauden.

Vielä kun soittaminen Suomessa toimisi Amazon Echossa muutoinkin kun toisten laitteiden välillä, niin mikä olisikaan (normaalien puheluiden lisäksi yleisesti) kätevämpää kuin esim. mahdollisuus soittaa hätänumeroon Alexan kautta tilanteessa jossa etäisempi puhe voisi ehkä olla jopa ainoa vaihtoehto? Voisiko Alexa pelastaa jopa ihmishengen?

Amazon Echo - Hinnat ja Verkkokaupat

Katso alta Hintaoppaan reaaliaikaiset Amazon Echo hinnat ja sitä myyvien verkkokauppojen varastotilanteet.

Amazon Echo 2nd Generation

Amazon Echo 3rd Generation Dot


Peukuta jos tykkäsit!
Ylös
30