CentOS uusi ip-osoite

Tavoitteena uuden julkisen IP-osoitteen lisääminen CentOS 7 Linux -käyttikseen. Ohjeet eräänlaiseen setuppiin lähtevät liikenteeseen tästä.

IP-osoitteen lisääminen CentOS 7 Linuxissa

CentOS uusi ip-osoite

ifconfig

Komento näyttää järjestelmän tämän hetken IP-osoitteet. Jos koneessa on vain yksi IP-osoite, näkyy tällä komennolla vain eth0 verkkolaite. Nyt tuossa näkyy useampia, koska ne ovat lisätty. Näkymä siis saattaa olla eri.

Siirry /etc/sysconfig/network-scripts kansioon:

CentOS uusi ip-osoite

cd /etc/sysconfig/network-scripts

Tsekkaa mitä löytyy:

CentOS uusi ip-osoite

dir

Jos järjestelmässäsi on vain yksi IP-osoite (kuten nyt oletan), löytyy tästä näkymästä itselläsi vain ifcfg-eth0 -tiedosto. Tässä esimerkissä IP-osoitteita oli jo lisätty, kuten aiemmin viitattua.

CentOS uusi ip-osoite

nano ifcfg-eth0:X

Jos eth0 oli ainut laite, luomme tiedoston ifcfg-eth0:0. Uudet laitteet / niiden IP:t määritetään järjestyksessä eth0 (vakio, eli ensimmäinen), eth0:0 (toinen IP), eth0:1 (kolmas IP) jne.

Takana raahautuvan numeron ei pidä anna hämätä järjestystä. :)

Tässä esimerkissä seuraava IP osoite on järjestelmän viides, luon siis tiedoston ifcfg-eth0:3 (ensimmäisen uuden IP:n kanssa ifcfg-eth0:0).

CentOS uusi ip-osoite

Sinun tulee tietää lisäämäsi IP-osoite sekä aliverkon peite (netmask). Muutoin tällä alustalla pääset alkuun uuden IP-osoitteen kanssa.

DEVICE=eth0:[0,1,2,3,4...]
BOOTPROTO=static
IPADDR=[IP-osoite]
NETMASK=[osoitteen aliverkon peite]
ONBOOT=yes

Esimerkissä uusi IP-osoite on 178.33.78.253 ja aliverkon peite (netmask) 255.255.255.255.

CentOS uusi ip-osoite

CTRL-X sulkee ja tällä aloituskokoonpanolla pääset hienosti alkuun, tuunata voi aina myöhemmin. Verkon buutti:

CentOS uusi ip-osoite

/etc/init.d/network restart

Nyt voit katsoa IP-osoitteesi uudelleen.

CentOS uusi ip-osoite

ifconfig

Onnistuneen säädön jälkeen ifconfig -komento palauttaa nyt uuden, eth0:3 -laitteen (järjestelmän viides laite / IP), lisätessäsi ensimmäistä uutta IP:tä ko. komento palauttaa siis eth0 ja eth0:0 -laitteet. Käytössä on nyt kuitenkin lisäämäsi uusi IP-osoite ja se vastaa kaikissa palveluissa / porteissa. Tämä mahdollistaa mm. dedikoidut IP-osoitteet Internet-sivuille www-palvelimilla.

Varmasti monelle eteen tuleva keissi VPS / Cloud / Dedikoitujen servereiden kanssa kikkaillessa. Toivottavasti artikkeli auttoi jotakuta, hienosäädön kanssa voit jatkaa ajan kanssa itse jos haluat. :) Näin pääset jokatapauksessa alkuun ja saat uuden IP-osoitteesi toimimaan Centos 7:ssa.


Peukuta jos tykkäsit!
Ylös
33