Hallitsetko sinä oman stressisi – 5 vinkkiä stressinhallintaan

Meillä jokaisella on arjessa tilanteita, jotka stressaavat. Sanotaan, että pieni stressi on jopa hyväksi, mutta siinä vaiheessa, kun stressitasot alkavat nousta liian korkealle, alkaa stressi vaikuttaa vähän kaikkeen arjessamme, sekä kehossamme. Tässä artikkelissa tarjoamme sinulle viisi tapaa helpottaa stressiä, sekä vähän taustainfoa stressistä yleensäkin.

Stressi muuttuu haitalliseksi silloin, kun se jatkuu pitkään. Hallinnan tunne on tärkeä. Jos tulee sellainen tunne, että en selviä, en pysty, en hallitse, silloin se alkaa olla negatiivista. Monesti negatiivinen stressi on mahdollista pysäyttää, kun on tunne, että tämä on vaikeaa, jännittävää ja stressaavaa, mutta tiedän että selviän. Kun menettää hallinnan tunteen, stressi voi olla haitallista.

Vinkki 1: luota luontoon

Ihminen on luonnon lapsi. Se tulee esille monella eri tavalla, mutta yksi parhaista on se, että meillä on luontaistuoteliikkeitä, josta voimme ostaa erilaisia tuotteita, jotka ovat tuotettu luonnosta – luonto auttaa yllättävänkin moneen vaivaan, luonnon omilla tuotteilla. Esimerkiksi ahdistukseen ja stressiin on viime aikoina tuotu esille hampusta uutettu CBD-öljy. Sillä ei ole mitään tekemistä huumaavien aineiden kanssa, se on täysin luonnontuote, joka on saatavilla ympäri Eurooppaa joko luontaistuoteliikkeeissä tai tavarataloista. Lue lisää tästä, mistä CBD-öljyissä ja niiden vaikutuksessa kehoomme on kyse.

Vinkki 2: nauti luonnosta

Toinenkin vinkkimme liittyy täysin luontoon ja siihen, että käytämme arjessamme ja työssä sekä vapaa-ajassamme silmiämme ja aivojamme todella paljon. Nyky-yhteiskunta, mainokset ja media vaativat aisteiltamme todella paljon, ja meidän tulisi antaa aisteillemme välillä vapaata. Se onnistuu helposti jättämällä se älypuhelin kotiin ja lähtemällä puoleksi tunniksi läheiseen puistoon tai metsikköön. On tutkittu, että jo puolen tunnin oleskelu, kävely metsässä resetoi aistimme, ja jaksamme jälleen vastaanottaan niitä tuhansia ihmisen muovaavia viestejä vastaan – luonnonomat viestit, äänet, tuoksut, eivät tunnu rasittavan aistejamme.

Vinkki 3 : nuku tarpeeksi

Me ihmiset olemme nykyään todella paljon kaikenlaisten teknisten laitteiden kanssa. Me myös luotamme niiden tekniikkaan ja annamme niiden mitata elämäämme, tekemistämme ja kaikkea mahdollista. Me jopa annamme näiden laitteiden seurata untamme ja kertoa, miten olemme nukkuneet.

Me kaikki tarvitsemme unta. Unen määrä on jokaiselle yksilöllinen, mutta huomaamme kyllä jos emme ole nukkuneet tarpeeksi. Koska kehomme tarvitsee unen tuomaa lepoa ja mahdollisuutta ladata itsensä tuleviin haasteisiin, on meidän itsemme tehtävä mahdollistaa se nukkuminen.

Jos sinulla on vaikeuksia nukkua, voisit kokeilla näitä asioita:

  • älä syö mitään raskasta enää ilalla
  • älä katso älypuhelimesi viestejä viimeisenä askareena ennen nukkumaanmenoa
  • yritä saada nukkumapaikastasi mahdollisimman hyvä itsellesi, ja sellainen, ettei siellä ole liian kuuma

Liian vähäinen uni voi vaikuttaa myös terveyteemme – ja jopa ylipainon kehittymiseen. – Univaje näyttää vaikuttaa sokeriaineenvaihduntaamme, ja myös siihen, kuinka hyvin pystymme puolustautumaan taudinaiheuttajia, kuten flunssaa tai influenssaa vastaan. Univaje heikentää ilmeisesti ihmisen puolustuskykyä.

Vinkki 4: Tasapainoita arkesi

Arjen tasapainoittaminen ei välttämättä ole kaikista helpoin asia. Se myös aiheuttaa useimmilla sitä stressiä. On kyse koulusta, opiskelusta tai työstä ja niiden yhdistämisestä harrastuksiin ja muuhun elämään, huomaamme helposti, että olemme ottaneet liikaa kaikkea, eikä aika enää tunnu riittävän, tai raha – on aina miettiä oman elämän tukipilareita, ja mitä oikeasti elämältään haluaa.

Ota hetki itsellesi, ja mieti rauhassa, mitä haluat tulevaisuudeltasi.

Löydät kyllä tasapainon, kunhan mietit rauhassa – ja ota itsesi huomioon, ja oma terveytesi. Ei ole mitään järkeä tehdä liikaa töitä, jos ei pysty sen jälkeen nauttimaan elämästä. Jokainen meistä elää vain sen kerran, miksi elää tämä elämä liian nopealla tahdilla, ilman nauttimista ja elämän havainnointia.

Talousasiat, työasiat ja opiskelu ovat asioita, jotka sillä hetkellä saattavat tuntua maailman suurimmilta ongelmilta – mutta muista, että todennäköisesti elät noin 80 vuotta – ja niihin vuosiin tulee mahtumaan vielä vaikka mitä – niin hyviä kuin huonoja hetkiä. Etsimällä tasapainon omaan arkeen, on näiden vaikeidenkin hetkien käsittely helpompaa.

Vinkki 5: älä unohda ystäviä

Me ihmiset olemme tehtyjä sosiaaliseen kanssakäymiseen toistemme kanssa. Nykytekniikka on tuonut meille digimahdolllisuudet, mutta niiden ohella ei pidä unohtaa todellista kanssakäymistä toisten ihmisten kanssa. Vaikka meissä on myös erakkoja, ja välillä haluamme olla yksin – on tärkeätä myös oman hyvinvointimme vuoksi pitää huolta, että meillä on ystäviä, ihmisiä, joiden kanssa voimme puhua meitä koskevista asioista. Jos sinulla on sellainen elämäntilanne, että olet yksin, suosittelemme että etsit paikallisesti palveluita, joiden parissa voisit tavata toisia ihmisiä ympäristössä, mikä on sinulle mieluinen.


Mielenkiintoista luettavaa muualta

Etsitkö itsellesi uutta edullisempaa liittymää tai sähkösopimusta?

Oletko miettinyt harkitsevasi uutta liittymää edullisempaa tai toiseen palveluun. Eri liittymiä löytyy suomesta monta erinlaista esimerkiksi puhelinliittymä tai nettiliittymä. Energian hinnan noustessa, kannattaa myös tutustua sähkösopimus asioihin, ettei sopimuksesi ole turhan kallis. Voit tutustua eri vaihtoehtoihin vertaaliittymat.fi sivustolta.

Vastaa