Kuinka seurata sähkön hintaa?

Sähkön hinta voi vaihdella merkittävästi vuorokauden aikana, ja jopa tunnin sisällä. Tämä voi tuoda merkittäviä säästöjä sähkönkulutuksessa, jos osaa hyödyntää hintavaihteluita. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka voit seurata sähkön hintaa ja säästää rahaa sähkönkulutuksessa.

Miksi sähkön hinta vaihtelee?

Sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kun sähkön kysyntä on korkea, hinta nousee. Kysyntä on tyypillisesti korkeimmillaan aamuisin ja iltapäivisin, kun ihmiset heräävät ja valmistavat ruokaa sekä työskentelevät ja viettävät vapaa-aikaansa kotona. Sähköä on runsaasti tarjolla yöllä, jolloin kysyntä on matalaa, ja hinta on sen mukaisesti alhaisempi.

Sähkön hintaan vaikuttavat myös muut tekijät, kuten sääolosuhteet, tuonnin ja viennin määrä sekä fossiilisten polttoaineiden hinnat. Esimerkiksi kylmällä talvella sähkön kysyntä kasvaa ja hinta nousee.

Miten seurata sähkön hintaa?

Sähkön hintaa voi seurata useilla eri tavoilla:

Verkkosivustot:

  • Nord Pool: Nord Pool on pohjoismainen sähköpörssi, jossa sähkön hinta määräytyy. Nord Poolin verkkosivustolta voi seurata sähkön spot-hintoja reaaliajassa sekä tulevien päivien hintoja ennakkotietoja varten. https://www.nordpoolgroup.com/en/
  • Fingrid: Fingrid on Suomen kantaverkko-operaattori, joka tarjoaa tietoa sähkön hinnoista ja markkinatilanteesta. Fingridin verkkosivustolta voi seurata sähkön spot-hintoja reaaliajassa sekä tuntihintoja kuukauden ajalta taaksepäin. https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/
  • Sähkönmyyjien verkkosivut: Useimmat sähkönmyyjät tarjoavat verkkosivuillaan tietoa sähkön hinnoista ja hintakehityksestä. Sähkönmyyjän verkkosivustolta voi myös tarkistaa oman sähkösopimuksensa hinnan ja ehdot.

Sovellukset:

Hintatiedotteet:

Sähkönmyyjät lähettävät usein asiakkailleen sähköpostitse tai tekstiviestinä hintatiedotteita, joissa kerrotaan tulevien päivien sähkön hinnoista.

Vinkkejä sähkön hinnan seuraamiseen

  • Valitse sähkönmyyjä, joka tarjoaa hintaseurantapalveluja.
  • Lataa sovellus tai rekisteröidy verkkosivustolle, jotta voit seurata sähkön hintaa reaaliajassa.
  • Aseta itsellesi hinta-ahdistusrajoja, jolloin tiedät, milloin on aika vähentää sähkönkulutusta.
  • Hyödynnä edullisia sähkön hinta-aikavälejä siirtämällä sähkönkulutusta niihin.

Lue myös: Väre Pörssisähkö (ykkoslohja.fi)

Vastaa