Etätyöt: Vapautta, vastuuta ja uusia mahdollisuuksia

Etätyöt on yhä yleisempää työpaikoilla Suomessa ja koko maailmassa. Se tarjoaa työntekijöille monia etuja, kuten paremman tasapainon työn ja yksityiselämän välillä, lisääntynyttä joustavuutta ja mahdollisuuden työskennellä missä tahansa maailmassa. Etätyö voi kuitenkin tuoda mukanaan myös haasteita, kuten eristäytymisen tunteen ja vaikeuksia kommunikoida kollegojen kanssa.

Tässä artikkelissa tarkastelemme etätyön hyviä ja huonoja puolia, sekä annamme vinkkejä sen onnistumiseen.

Etätyön hyödyt

Parempi tasapaino työn ja yksityiselämän välillä: Etätyö voi auttaa sinua löytämään paremman tasapainon työn ja yksityiselämän välillä. Kun sinun ei tarvitse matkustaa työpaikalle, voit säästää aikaa ja rahaa. Voit myös olla joustavampi työajassasi ja työskennellä silloin, kun se sopii sinulle parhaiten. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä, jos sinulla on lapsia tai muita perhevelvollisuuksia.

Lisääntynyt joustavuus: Etätyö tarjoaa sinulle paljon enemmän joustavuutta kuin perinteinen työpaikka. Voit työskennellä missä tahansa maailmassa, kunhan sinulla on internetyhteys. Tämä voi olla erinomainen vaihtoehto, jos haluat matkustaa tai viettää enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa.

Lisääntynyt tuottavuus: Tutkimukset ovat osoittaneet, että etätyöntekijät voivat olla tuottavampia kuin toimistotyöntekijät. Tämä johtuu siitä, että heillä on vähemmän häiriötekijöitä ja he voivat työskennellä omalla tahdillaan.

Alentuneet kustannukset: Etätyö voi auttaa sinua säästämään rahaa monin tavoin. Sinun ei tarvitse maksaa matkakuluja tai työpukuja. Voit myös säästää rahaa ruoan ja juoman kuluissa, koska sinun ei tarvitse syödä lounasta ulkona joka päivä.

Ympäristöystävällisyys: Etätyö voi olla ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin työskentely toimistolla. Kun sinun ei tarvitse matkustaa työpaikalle, vähennät hiilijalanjälkeäsi.

Etätyön haasteet

Eristäytymisen tunne: Etätyö voi johtaa eristäytymisen tunteeseen, varsinkin jos et ole tottunut työskentelemään yksin. On tärkeää pitää yhteyttä kollegoihin ja ystäviin ja varmistaa, että sinulla on sosiaalista elämää työajan ulkopuolella.

Vaikeudet kommunikoida kollegojen kanssa: Etätyössä voi olla vaikeaa kommunikoida kollegojen kanssa, varsinkin jos et näe heitä kasvotusten. On tärkeää käyttää tehokkaita viestintätyökaluja, kuten sähköpostia, pikaviestimiä ja videoneuvotteluita.

Työ- ja yksityiselämän rajojen asettaminen: Kun työskentelet kotona, voi olla vaikeaa asettaa rajoja työajan ja vapaa-ajan välille. On tärkeää luoda työtila kotona ja varmistaa, että et työskentele liikaa.

Tekniset ongelmat: Etätyössä voi esiintyä teknisiä ongelmia, kuten internet-yhteyden katkoksia ja tietokoneongelmia. On tärkeää varmistaa, että sinulla on luotettava internetyhteys ja että tietokoneesi on ajan tasalla.

Vinkkejä etätyön onnistumiseen

Luo työtila kotona: On tärkeää luoda työtila kotona, jossa voit keskittyä työskentelyyn. Varmista, että tilassa on hyvä valaistus ja että se on hiljainen.

Aseta työajat: Aseta itsellesi työajat ja noudata niitä mahdollisimman tarkasti. On tärkeää, että sinulla on selkeä ero työajan ja vapaa-ajan välillä.

Pidä taukoja: Varmista, että pidät taukoja työskentelyn aikana.

Pukeudu kuin töihin: Vaikka etätyössä ei ole virallista pukukoodia, voi silti auttaa tuottavuuden parantamisessa, jos pukeutuu kuin töihin mentäessä. Tämä ei välttämättä tarkoita pukua ja kravattia, mutta mukavien ja siistien vaatteiden käyttäminen voi auttaa erottamaan työajan muusta päivästä.

Liiku päivän aikana: On tärkeää, että liikut päivän aikana, vaikka et työskentelisikään toimistolla. Aseta itsellesi herätys, joka muistuttaa sinua nousemaan ylös ja kävelemään muutaman minuutin välein. Voit myös pitää lyhyitä venyttelytaukoja tai käydä kävelyllä ulkona lounastauon aikana.

Hyödynnä teknologiaa: On olemassa useita teknologioita, jotka voivat auttaa sinua olemaan tuottavampi etätyössä. Esimerkiksi ajanhallintasovellukset voivat auttaa sinua pysymään aikataulussa, ja projektinhallintatyökalut voivat auttaa sinua pitämään projektit järjestyksessä. Kommunikaatiosovellukset, kuten videoneuvottelut ja pikaviestimet, voivat auttaa sinua pysymään yhteydessä kollegojen kanssa.

Pysy yhteydessä: On tärkeää pitää yhteyttä kollegoiden ja ystävien kanssa, vaikka et näe heitä kasvotusten. Aseta aika säännöllisiin virtuaalikokouksiin tai puheluihin kollegoiden kanssa. Voit myös liittyä etätyöntekijöille suunnattuihin online-yhteisöihin.

Pidä huolta hyvinvoinnista: Etätyössä on tärkeää pitää huolta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Varmista, että syöt terveellisiä ruokia ja saat tarpeeksi unta. Ota myös aikaa rentoutumiselle ja stressin vähentämiselle.

Rakenna rutiineja: Rutiinien muodostaminen voi auttaa sinua pysymään tuottavana etätyössä. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi heräämistä samaan aikaan joka päivä, työskentelyä tiettyinä aikoina ja taukojen pitämistä säännöllisesti.

Ole oma esimiehesi: Etätyössä sinun on oltava oma esimiehesi. Sinun on itse asetettava tavoitteet, hallittava aikaasi ja varmistettava, että saat työt tehtyä.

Pyydä tarvittaessa apua: Älä pelkää pyytää apua, jos tarvitset sitä. Jos sinulla on ongelmia työtehtävien kanssa tai jos tunnet olosi eristyksissä, ota yhteyttä esimieheesi tai kollegoihin.

Arvioi tilanne säännöllisesti: Etätyö ei sovi kaikille. On tärkeää arvioida tilanne säännöllisesti ja varmistaa, että se on sinulle sopiva työskentelytapa. Jos et viihdy etätyössä, älä pelkää keskustella esimiehesi kanssa paluusta toimistolle tai hybridityömallista.

Etätyö voi olla erinomainen vaihtoehto monille työntekijöille. Se tarjoaa monia etuja, kuten paremman tasapainon työn ja yksityiselämän välillä, lisääntynyttä joustavuutta ja mahdollisuuden työskennellä missä tahansa maailmassa. Noudattamalla näitä vinkkejä voit varmistaa, että etätyö on sinulle onnistunut ja tuottava kokemus.

Muista kuitenkin, että etätyö ei ole kaikille. Jos et nauti itsenäisestä työskentelystä tai jos sinulla on vaikeuksia pysyä motivoituneena, etätyö ei välttämättä sovi sinulle. On tärkeää löytää työskentelytapa, joka sopii parhaiten sinulle ja elämäntyyliisi.

Etäyhteys-sovellukset mahdollistaa etätyön

Etäyhteys on olennainen osa onnistunutta etätyötä. Se mahdollistaa tehokkaan kommunikoinnin kollegojen, asiakkaiden ja sidosryhmien kanssa, vaikka et olisikaan samassa fyysisessä paikassa. Etäyhteyden avulla voit:

 • Osallistua kokouksiin ja videoneuvotteluihin
 • Lähettää ja vastaanottaa sähköpostia ja pikaviestejä
 • Jakaa tiedostoja ja työskennellä yhteistyössä asiakirjojen parissa
 • Saada etätukea IT-ongelmissa

Monet eri etäyhteysteknologiat ovat saatavilla, kuten:

 • Videoneuvotteluohjelmistot: Zoom, Google Meet, Microsoft Teams
 • Pikaviestimet: Slack, Microsoft Teams, Discord
 • Tiedostonsiirto-ohjelmistot: Dropbox, Google Drive, OneDrive
 • Etätukiohjelmistot: TeamViewer, AnyDesk

On tärkeää valita oikeat etäyhteysteknologiat tarpeidesi ja mieltymystesi mukaan. Harkitse seuraavia tekijöitä valitessasi etäyhteysteknologioita:

 • Käyttäjien määrä: Kuinka monta ihmistä tarvitsee käyttää etäyhteyttä samanaikaisesti?
 • Käyttötapaukset: Mihin aiot käyttää etäyhteyttä? Kokouksiin, pikaviestien lähettämiseen, tiedostojen jakamiseen vai etätukeen?
 • Budjetti: Kuinka paljon olet valmis maksamaan etäyhteysteknologioista?
 • Turvallisuus: Onko sinun tietojasi suojattava?

Kun olet valinnut etäyhteysteknologiat, on tärkeää varmistaa, että ne on asennettu ja konfiguroitu oikein. Voit tehdä tämän itse tai palkata IT-ammattilaisen auttamaan sinua.

On myös tärkeää kouluttaa työntekijöitäsi käyttämään etäyhteysteknologioita. Heidän tulisi tietää, miten he voivat liittyä kokouksiin, lähettää pikaviestejä, jakaa tiedostoja ja saada etätukea.

Etäyhteyden avulla voit tehdä etätyöstäsi tehokkaampaa ja tuottavampaa. Se voi auttaa sinua pysymään yhteydessä kollegoihin, asiakkaisiin ja sidosryhmiin ja saamaan työt tehtyä ajallaan.

Toivottavasti nämä muutokset tekevät artikkelista informatiivisemman ja hyödyllisemmän.

Vastaa