Tupakaton toimisto

Nykyaikana kaikkialla kehittyneessä maailmassa on tavoitteena tupakan polton lopettaminen. Sama tavoite on periaatteessa koko maailmassa, mutta todellisuus on vielä monissa osissa maapalloamme aivan toisenlainan, ja Suomessakin reilut 10 % aikuisista polttaa aktiivisesti. Jos sinä olet vielä yksi noista tupakoitsijoista, oletko ajatellut lopettamista vaikka nikotiinipussit ilman tupakkaa avulla?

Tupakoitsijalla on yleensä kaksi asiaa, jotka pitää voittaa tupakoinnin lopettaessa. Toinen liittyy nikotiiniin ja toinen tapaan. Nikotiini voidaan helposti hoitaa vaikka nikotiinipusseilla, ja ne saa tilattua netistä suoraan kotiin, mutta suurempi ongelma on tupakoinnin tapa, ja oma ajattelu tupakointiin liittyen. Moni ajattelee, että tupakointi auttaa heillä stressiin, ja siksi he menevät stressitupakalle. Lääketieteelllisesti kuitenkin tupakan monet haitta-aineet nimenomaan edesauttavat kehon stressin kerääntymistä, eli vaikka aivot ja oma mieli sanoisi, että tupakka auttaa stressiin, se tekeekin aivan päinvastaista.

Tiesitkö, että tupakointi vaikuttaa myös uneen. Tupakoitsijat nukkuvat tilastollisesti vähemmän ja heidän unenlaatunsa on heikompi. Uni paranee lopettamisen jälkeen. Unen määrä ja laatu vaikuttavat paljon tulevan päivän jaksamiseen, keskittymiskykyyn ja sitä kautta myös sosiaaliseen elämäämme – tupakoitsija vain ei välttämättä huomaa asioiden verkottumista keskenään.

Tupakka on oikeasti terveydelle haitallista

Tupakoitsijat kyllä tietävät, mitä tupakka aiheuttaa elimistössä – mutta tuleeko tupakoitsijalle mieleen, mitä muuta tupakoinnista syntyy. Siitä syntyy todella iso määrä jätettä joka päivä maailmassa, ja tupakansavua, joka on terveydelle haitallista kaikille, jotka sitä joutuvat hengittämään – siinäkin mielessä nikotiinipussit ja vastaavat hoitokeinot ovat hyviä nikotiinilähteitä, sillä ne eivät altista käyttäjäänsä eikä kanssaihmisiä millekään terveydelle haitalliselle savulle.

Me teemme paljon muutakin, mikä ei ole hyväksi kehollemme. Me syömme liikaa, liikumme liian vähän ja nukumme myös liian vähän – ja nämä ongelmat yleistyvät sitä kautta, kun tulemme entistä laiskemmiksi ja työmme vähemmän kehoamme rasistavammaksi. Samalla kun elintaso nousee ja yhteiskunnallinen muutos tuo meille lisää vapaa-aikaa, olisi luultavaa että terveytemme saisi tuosta parannuksesta osansa, mutta tuntuukin, että me ihmiset teemme usein aivan päinvastaista.

Se, että tiedämme tupakan olevan haitallinen ei vielä riitä. Meillä tulee olla tarjolla paljon vaihtoehtoja tupakoinnille – ja niissä pitää oikeasti olla sekä tekemistä että tuotteita kuten nikotiinipussit, sillä niin monta kuin on tupakoitsijaa, on myös syytä tupakoida. Joillakin se ”toimii” stressin purkuun, toisilla pakotienä vaikeista tilanteista, toisilla siitä on vain tullut tapa – näille kaikille syille pitää löytää terveellisempiä vaihtoehtoja.

Savuton ja tupakaton toimisto

Toimistot ja lähes kaikki työpaikat ovat jo savuttomia. Meillä kuitenkin voi olla nuuskaa huulessa tai nikotiinipussit käytössä, mutta poissa ovat ne ajat kun savupilvet olivat vallanneet toimistotilat – eikä siitä ole itseasiassa hirveän pitkä aika, joten ei ihme, että tupakka on vielä joidenkin tapa hakea omaa aikaansa. Vielä vuonna 1976 sai Suomessa polttaa kirjastoissakin – vasta vuoden 1977 Tupakkalaki kielsi sen. Ja vuonna 1995 tupakkalaki eteni asteelle, että tupakointi kiellettiin lailla työpaikoilla. Ja kaikki tupakoitsijat tietävät, että työpaikoilla, joilla on tupakoitsijoita, löytyy myös niitä epävirallisia tupakkapaikkoja kiinteistön ulkopuolelta. Tiesitkö muuten, että autossakaan ei saa tupakoida, mikäli matkassa on myös alle 15-vuotias lapsi?

Tupakkatauot ja tupakanpolttaminen itsessään ovat aina olleet aikaa itselle, tai aikaa muiden tupankanpolttajien kanssa – ja mikäli tämä halutaan saada pois, pitää keksiä jotain muuta tekemistä, jolla pääsee hetkeksi eroon töistä ja kenties tauolle parin kaverin kanssa. Monissa työpaikoissa on tehty uusia taukotiloja, jotka ovat muutakin kuin vain se vanha kahviautomaatti, mikroaaltouuni ja pari pöytää – viihtyisät taukotilat, joissa on jotain aktiivista tekemistä, saavat ihmiset helpommin pitämään taukonsa ilman tupakkaa, kuin ne vanhat passiiviset tilat.

Suomen tavoitteena on olla savuton vuoteen 2030 mennessä. Mitä sinä kehittäisit, jotta se olisi mahdollista?

Vastaa