Kodin sähkönkuluttajat top 10

Tämän menneen talven aikana sähkönhinta ja sähkösopimukset ovat nousseet yhdeksi puhutuimmaksi aiheeksi. Sitä myötä myös kotien ja yritysten sähkönkäyttöä on alettu seurata tarkemmin – mutta oletko esimerkiksi tehnyt jo maksuttoman sähkösopimuksen vertailun? Se voi säästää paljonkin menoissasi kuukausittain. Mutta entä omat pelaamisen ja koneiden ostosuunnitelmat, ja niissä sähkönkäytön optimointi?

Tiedätkö mitkä ovat kodin TOP10 sähkönkuluttajaa?

Tässä on kymmenen kodin suurinta sähkönkuluttajaa:

 1. Lämmitys: Kodin lämmitys on yksi suurimmista sähkönkuluttajista, varsinkin talvella. Ilman asianmukaista eristystä kodin lämmitys voi kuluttaa erittäin paljon sähköä.
 2. Jääkaappi ja pakastin: Jääkaappi ja pakastin kuluttavat paljon energiaa, sillä ne ovat jatkuvasti päällä. Täysi jääkaappi ja pakastin kuluttavat vähemmän energiaa kuin puoliksi tyhjä.
 3. Valaistus: Valaistus on yksi suurimmista sähkönkuluttajista kotona. Perinteiset hehkulamput kuluttavat paljon energiaa, kun taas LED-lamput ovat huomattavasti energiatehokkaampia.
 4. Kodinkoneet: Kodinkoneet, kuten astianpesukone, pyykinpesukone ja kuivausrumpu, kuluttavat paljon energiaa. Käytä näitä laitteita vain tarpeen mukaan ja täysiä koneellisia, jotta säästät energiaa.
 5. Ilmastointi ja jäähdytys: Ilmastointi ja jäähdytys ovat suuria sähkönkuluttajia kesäkuukausina. Säädä ilmastointilaitteet oikealle tasolle ja käytä niitä vain tarvittaessa.
 6. Tietokoneet ja sähköiset laitteet: Tietokoneet, televisiot, pelikonsolit ja muut sähköiset laitteet kuluttavat paljon energiaa. Sammuta nämä laitteet, kun et käytä niitä.
 7. Liesi ja uuni: Liesi ja uuni kuluttavat paljon energiaa ruoanlaitossa. Käytä kattilaa tai paistinpannua, joka sopii levylle ja käytä uunia vain tarvittaessa.
 8. Lämminvesivaraaja: Lämminvesivaraaja pitää veden kuumana jatkuvasti, mikä kuluttaa paljon energiaa. Vähennä sen kulutusta säätämällä lämpötila matalammaksi tai käyttämällä vettä säästeliäästi.
 9. Lämmitysjärjestelmä: Lämpöpumppu, sähkökattila ja muut lämmitysjärjestelmät kuluttavat paljon energiaa. Säästä energiaa valitsemalla energiatehokas lämmitysjärjestelmä.
 10. Suihkutila ja kylpyamme: Suihkutila ja kylpyamme kuluttavat paljon vettä ja samalla myös sähköä, jos käytät lämmitysjärjestelmää. Vähennä kulutusta käyttämällä vettä säästeliäästi ja nopeasti.

Pelikoneiden ja pelikonsolien sähkönkulutus

Pelikoneiden ja pelikonsolien sähkönkulutus voi olla merkittävä kodin sähkönkuluttaja, etenkin jos pelaat usein pitkiä aikoja. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit vähentää pelikoneen ja pelikonsolin sähkönkulutusta:

 1. Sammuta pelikone tai pelikonsoli kokonaan silloin kun et käytä niitä. Pelikoneet ja pelikonsolit kuluttavat sähköä myös valmiustilassa.
 2. Valitse energiatehokas pelikone tai pelikonsoli, joka kuluttaa vähemmän sähköä. Tutki valmistajien antamia energialuokituksia ja vertaile eri vaihtoehtoja.
 3. Vähennä peliaikaa ja samalla myös sähkönkulutusta. Pelaa vain tarvittaessa ja pyri lyhentämään peliaikaa.
 4. Käytä pelikoneessa tai pelikonsolissa automaattista sammutustoimintoa, joka sammuttaa laitteen automaattisesti, kun sitä ei käytetä jonkin aikaa.
 5. Pidä pelikone ja pelikonsoli ilmavassa paikassa, jotta ne eivät ylikuumene ja kuluta tarpeettomasti sähköä.
 6. Kytke pelikone ja pelikonsoli suoraan seinäpistorasiaan, jotta vältyt ylimääräisiltä virtalähteiltä ja sähkönkulutukselta.
 7. Pidä laitteet puhtaina ja pölyttöminä, sillä pöly ja lika voivat lisätä laitteen lämpötilaa ja siten myös sähkönkulutusta.
 8. Valitse pelien grafiikka-asetuksista energiatehokkaampia vaihtoehtoja, jolloin pelikoneen tai pelikonsolin suorituskyky ei kuluta niin paljon sähköä.
 9. Hyödynnä pelikoneen tai pelikonsolin virransäästöasetuksia, joita löytyy useimmista laitteista. Tämä voi auttaa säästämään sähköä, kun laitetta ei käytetä.
 10. Valitse pelikoneen tai pelikonsolin lisävarusteiksi energiatehokkaat hiiret, näppäimistöt ja kuulokkeet, jotka kuluttavat vähemmän sähköä.

Näiden vinkkien avulla voit vähentää pelikoneen tai pelikonsolin sähkönkulutusta ja siten myös sähkölaskua.

Vastaa