VPN-yhteys: Mikä se on ja miten se toimii?

VPN-yhteys, eli virtuaalinen erillisverkko, on palvelu, joka suojaa internetyhteytesi ja yksityisyytesi verkossa. VPN luo salatun tunnelin tiedoillesi, suojaa identiteettisi verkossa piilottamalla IP-osoitteesi ja mahdollistaa julkisten Wi-Fi-hotspotien turvallisen käytön.

Mitä VPN-yhteys tekee?

Kun käytät VPN-yhteyttä, laitteesi muodostaa yhteyden VPN-palvelimeen. VPN-palvelin toimii välikätenä laitteen ja internetin välillä. Kaikki tietoliikenne laitteesi ja internetin välillä kulkee VPN-palvelimen kautta.

VPN-palvelin salaa laitteesi lähettämän ja vastaanottavan verkkoliikenteen. Salauksen ansiosta kukaan ulkopuolinen ei voi kuunnella tai lukea verkkoliikennettäsi.

VPN-palvelin myös antaa laitteellesi toisen IP-osoitteen. Tämän ansiosta verkkosivustot ja muut palvelut näkevät laitteen olevan jossakin muualla kuin todellisuudessa.

Miksi VPN-yhteys on hyödyllinen?

VPN-yhteyden hyödyt ovat seuraavat:

 • Suojaa yksityisyyttäsi. VPN-yhteys suojaa yksityisyytesi verkossa piiloittamalla IP-osoitteesi. Tämä estää verkkosivustoja ja muita palveluita seuraamasta toimintaasi verkossa.
 • Suojaa tietoturvaasi. VPN-yhteys salaa verkkoliikenteesi, mikä suojaa tietoturvaasi julkisissa Wi-Fi-verkoissa ja muissa epäluotettavasti suojatuissa verkoissa.
 • Avustaa rajoitusten kiertämisessä. VPN-yhteys voi auttaa sinua kiertämään rajoituksia, joita verkkosivustot ja muut palvelut asettavat. Esimerkiksi VPN-yhteyden avulla voit käyttää verkkosivustoja, jotka ovat estetty omassa maassasi.

Miten VPN-yhteys toimii?

VPN-yhteyden toiminta voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

 1. Laite muodostaa yhteyden VPN-palvelimeen.
 2. VPN-palvelin salaa laitteesi lähettämän ja vastaanottavan verkkoliikenteen.
 3. VPN-palvelin antaa laitteellesi toisen IP-osoitteen.
 4. Laite lähettää ja vastaanottaa verkkoliikennettä VPN-palvelimen kautta.

VPN-yhteyden käyttö

VPN-yhteyden käyttö on suhteellisen helppoa. Seuraavassa on ohjeet VPN-yhteyden käyttöönottoon:

 1. Tilaa VPN-palvelu.
 2. Asenna VPN-ohjelmisto laitteeseesi.
 3. Avaa VPN-ohjelmisto ja muodosta yhteys VPN-palvelimeen.

VPN-palveluiden vertailu

VPN-palveluita on saatavilla monia erilaisia. Palvelujen välillä on eroja muun muassa seuraavissa asioissa:

 • Hinta
 • Palveluiden määrä
 • Nopeus
 • Turvallisuus

VPN-palvelua valitessa kannattaa vertailla eri palveluiden tarjoamia ominaisuuksia ja hintoja.

Suositus: NordVPN

NordVPN on yksi suosituimmista VPN-palveluista. Se tarjoaa kattavan valikoiman palveluita, mukaan lukien nopean nopeuden, vahvan turvallisuuden ja suuren määrän palvelimia ympäri maailmaa.

NordVPN:n edut:

 • Nopea nopeus
 • Vahva turvallisuus
 • Suuri määrä palvelimia ympäri maailmaa
 • Helppokäyttöinen

NordVPN:n haitat:

 • Hinta voi olla hieman korkea

Loppupäätös

VPN yhteys on hyödyllinen työkalu, joka voi auttaa sinua parantamaan yksityisyyttäsi ja tietoturvaasi verkossa. VPN-yhteys on erityisen hyödyllinen, jos käytät julkisia Wi-Fi-verkkoja tai haluat kiertää rajoituksia verkossa.


Testaa nopeus DNA:lla

DNA tarjoaa ilmaisen nopeustestin, jonka avulla voit helposti ja nopeasti selvittää, miten nopea oma netin yhteytesi on. DNA:n nopeustesti löytyy DNA:n verkkosivustolla tai DNA:n mobiilisovelluksessa. Testi mittaa sekä lataus- että lähetysnopeuden. Testin tulosten perusteella voit vertailla omaa netin yhteytesi nopeutta DNA:n ilmoittamiin nopeusrajoituksiin.

Yksi kommentti artikkeliin ”VPN-yhteys: Mikä se on ja miten se toimii?”

Vastaa