Älykoti ja turvallisuus

Kotimme ovat kehittyneet valtavasti viimeisten vuosikymmenten, ja varsinkin viimeisten vuosien aikana. Toki koti on yhä talo, jossa on neljä seinää, mutta lähes kaikki seinien sisällä onkin sitten muuttunut. Samalla ovat myös elämäntapamme muuttuneet kovinkin paljon – vai koska viimeksi olet itse ollut tilanteessa, jossa on poltettu tupakkaa talossa, sisällä? Tupakan tilalle on tullut muita vaihtoehtoisia tuotteita kuten tupakaton nuuska Zyn. Zyn on esimerkki muuttuneista tavoista, joita nykyarjessa on paljon verrattuna 90-lukuun, mutta tällä kertaa tutustumme muutamaan älykodin tuomaan turvallisuusominaisuukseen, joita kyllä saa asennettua jälkikäteen myös vanhempiin taloihin.

Jatketaan kuitenkin vielä hetki nuuskan ja tupakan parissa, sillä vielä silloin kuin tupakka oli suosiossaan, aiheutti se vuosittain melkoisen määrän omaisuustuhoa tulipaloina. Esimerkiksi vielä vuonna 2017 Suomessa syttyi 74 tulipaloa, joissa syynä oli savuke. Itseasiassa vielä tänäkin päivänä syttyy helposti tulipalo, kuten viime vuonna paloi Pälkäneellä rivitalo, ja syynä oli huonosti stumpattu tupakka. Jos siis vielä kuulut polttajiin, olisiko nyt aika siirtyä vaikka nuuskaan, se on monellakin tavalla terveellisempää, etkä saa sillä vahingossakaan poltettua omaisuuttasi tai itseäsi.

turvallisuus: nuuska on parempi vaihtoehto kuin tupakointi

Turvallisuutta tekniikalla

Mitä sitten nykytekniikka on tuonut koteihimme turvallisuutta ajatellen?

1. Älylukot

Jos ennen avaimesta pystyi kohtuullisen helposti hakemaan avainsepältä kopion, niin uudet älylukot ovatkin vaikeampia kopioida. Ovi voi avautua numerokoodilla, mobiiliteknologialla tai vaikkapa sormenjäljellä, ja nykyään oviin saa oviautomatiikkaa. Automatiikka helpottaa kun kädet ovat täynnä tavaraa ja ovesta pitäisi päästä. Julkisissa tiloissa ja esimerkiksi kauppojen ja liikehuoneistojen ovien avaamisessa automatiikka on ollut standardi jo pitkään.

2. Kameravalvonta

Kameroita on ollut saatavilla turvallisuusratkaisuna jo pitkän aikaa, mutta viime aikoina ne on saatu entistä helpommin yhdistettyä omaan älypuhelimeen ja näin kodin tapahtumat on voitu nähdä reaaliajassa vaikka toisella puolella maapalloa – ja jos jotain tapahtuu, kaikki tallentuu korkealuokkaisella kuvalla pilveen.

3. Älypistorasiat

Kuinka monta kertaa olet palannut kotiin varmistaaksesi, että sammutit kahvinkeittimen? Älypistorasia on vaivaton tapa hallita kodin sähkölaitteita etänä matkapuhelimen avulla. Älypistorasiat hyödyntävät kodin internetliittymää, joka mahdollistaa laitteiden hallinnan helposti myös esimerkiksi matkoilla ollessasi.  

Älypistorasian käyttäminen on hyvin helppoa: kytke vain älypistorasia tavalliseen pistorasiaan, ja liitä sitten haluamasi sähkölaite älypistorasiaan. Tämän jälkeen älypistorasiaan kytketyn laitteen käynnistäminen ja pois päältä kytkeminen onnistuu helposti puhelimella. Joissakin älypistorasioissa on myös hyödyllisiä ominaisuuksia kuten automaattinen ajastintoiminto, jonka avulla älypistorasiaan kytketty laite voidaan ajastaa sammumaan tietyn ajan kuluttua.  

Lisäksi on olemassa erityisesti valaistuksen käyttöön suunniteltuja älypistorasioita, joiden avulla pidät kotisi asutun näköisenä ollessasi lomamatkalla. Tällainen älypistorasia mahdollistaa valaistuksen ajastuksen. Joissakin malleissa on lisäksi toiminto, joka sytyttää valot satunnaisena aikana päälle uskottavamman vaikutelman luomiseksi. 

4. Älykäsvalaistus

Älykäs valaistus on loistava ponnahduslauta älykodin maailmaan. Älylamppuja ja -valaisimia on ollut saatavilla pitkään, ja siksi myös valikoimaa on tarjolla runsaasti. Käyttöönotto on kuitenkin hyvin yksinkertaista – helpoimmillaan sinun ei tarvitse kuin vaihtaa vanhat lamput uusiin samalla kannalla varustettuihin älylamppuihin. Nyt sinulla on kotonasi älyvalaisin, jota voit ohjata puhelimen sovelluksella! Vaihda kirkkautta, väriä, sävyä tai määrittele koska valot syttyvät ja sammuvat

Lähde: https://www.power.fi/c/5169/smart-home-alykoti/alypistokkeet-ja-jatkojohdot/

5. Sisäilmaratkaisut

Älykotivalikoimasta löydät myös suuren kattauksen vaihtoehtoja kotisi sisäilman tarkkailuun ja ohjaukseen. Kun lämmitys, viilennys ja ilmanlaadun seuranta tapahtuvat automaattisesti, pääset nauttimaan miellyttävämmästä sisäilmasta. Parhaassa tapauksessa voit myös alkaa säästämään kotisi lämmityskustannuksissa. Älytermostaatin avulla voit laskea kodin lämpötilaa, kun olet poissa, ja nostaa sen takaisin siihen mennessä, kun palaat takaisin.

Lue lisääÄlykodin sisäilma

Turvatekniikasta on muodostunut osa päivittäistä elämäämme. Sitä käytetään yleisesti kodin, tai yrityksen suojaamiseksi. Markkinoilla on paljon erilaisia järjestelmiä tarjolla ja saattaa olla vaikeaa löytää juuri omaan käyttöön soveltuva vaihtoehto. Järjestelmää hankittaessa kannattaa pitää mielessä, että sen tarkoitus on luoda turvallisuutta ja asiaan kannattaa suhtautua sen vaatimalla vakavuudella.

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta älykoti?

Rahoitusta kodin tarpeisiin

Tänä aikana rahoitusta kodin kunnostukseen ja oman elämän eri tarpeisiin on saatavilla entistä useammalta taholta. Siksi kannattaakin tarkistaa eri rahoitusvaihtoehtoja rauhassa, ja vertailla mikä on itselle se paras. Yksi vaihtoehto näiden kaikkien joukossa on Bondora laina, josta voit lukea lisää linkin takaa. Aina kun olet miettimässä ulkoista rahoitusta, lainaa, kannattaa miettiä sitä lopullista lainan summaa – älä ota liikaa, ja suhteuta tarpeesi oikeasti sen mukaan mihin sinulla on varaa, sillä se laina pitää myös maksaa lainaehtojen mukaisesti takaisin. Samalla voi myös miettiä, maksaisiko ne muut vanhat ja pienet osamaksut ja lainat pois uudelle lainalla, jossa voi olla paremmat lainaehdot, eli pienemmät kuukausikulut ja lainankorot.

Yksi kommentti artikkeliin ”Älykoti ja turvallisuus”

Vastaa